tracheamalacie

Afgelopen dinsdag zijn we naar Leuven geweest. Het was een heel zware en emotionele dag. We moesten om 8u daar zijn, en volgens de kinderarts zou het een halve dag duren. Ferre mocht 4u voor het onderzoek niets meer eten, dus ten laatste om 4u.

We waren redelijk vroeg vertrokken omdat we niet wisten hoe het met files zou zijn, en hoe groot het daar in leuven zou zijn. Uiteindelijk stonden we om 7u15 al op de kinderafdeling, toch serieus te vroeg dus. De kinderarts dacht dat ze zo’n klein babytje wel als eerste zouden nemen. Niet dus…

Om 9u30 wilden ze hem dan toch beginnen voor te bereiden door een infuus te prikken. 3 keer geprikt met als resultaat geen infuus, een krijsende baby die helemaal overstuur was door de honger en de pijn, en een wenende mama en (bijna toch) papa… De verpleegsters durfden geen 4e keer proberen, en zouden het aan de dokter overlaten.

Om 10u werden we van de kinderafdeling naar de plaats gebracht waar het onderzoek zou doorgaan. Daar hebben we uiteindelijk nog eens een uur zitten wachten. Ferre schreeuwde ondertussen het hele ziekenhuis bijeen van de honger, en begon ook al wat slapjes te worden.

De dokter kwam zich al een keertje verontschuldigen dat het zo lang duurde, maar daar waren we natuurlijk niets mee.

Om 11u waren we eindelijk aan de beurt. De dokter heeft nog 1 keertje geprobeerd om een infuusje te prikken, maar dat lukte helemaal niet. Ferre was ondertussen zo over zijn toeren dat ze ook niet meer verder durfden proberen. Ze hebben hem dan verdoving via de neus gegeven, maar omdat hij zo overstuur was hielp 1 dosis niet. Ze hebben hem dan een tweede dosis gegeven.

Nadat het onderzoek was afgelopen zou hij binnen het uur wel bijkomen volgens de dokter. Dan zou hij mogen eten, en dan mochten we naar huis. We waren al opgelucht.

Tot het uur voorbij was, en Ferre maar niet wakker te krijgen was. Waarschijnlijk mede door de verdoving en de lange tijd zonder eten. De dokter raadde aan om hem maar een beetje te laten slapen, want hij was toch te zwak om te zuigen. Om 16u30 hebben we hem met heel veel moeite een beetje bijgekregen om wat te eten. Iedereen op 1 verpleegster na was al vertrokken want het is een dagopname afdeling. Om 17u30 werden we dus buiten gekeken, terwijl ik toch nog vond dat Ferre heel zwak was, en nog heel zeurdering huilde, dus helemaal niet wat we van hem gewend waren.

Om 19u waren we dan eindelijk thuis, helemaal emotioneel bekaf…

Het onderzoek heeft uiteindelijk wel aangetoond wat hij heeft. Het heet tracheamalacie. Dat is een verslapping van het kraakbeen dat de luchtpijp ondersteunt. Bij hem is dat op 1 plaats zwak waardoor zijn luchtpijp een beetje inzakt. Dat veroorzaakt dus zijn luidruchtige ademhaling, en daarom verslikt hij zich zo veel.

Helaas zijn we daar niet veel mee verder. Het is iets wat eruit moet groeien. Over twee weken heeft de kinderarts alle uitslagen binnen en wordt alles nog verder in detail besproken.

  1. Wat een verhaal…steeds weer hetzelfde: nuchter moeten zijn voor een onderzoek en je dan uuuuuuren laten wachten. Ik begrijp dat niet, zeker niet als het om zo’n jong kindje gaat. Waarom maakt een mens dan een afspraak? Ik denk dat ik ook de boel bij elkaar zou gekrijst hebben, als mama dan.
    Gelukkig heeft het onderzoek toch al enkele vragen beantwoord. Ik duim dat alles nu snel op zijn plooien komt en dat de kinderarts toch iets zal kunnen vinden om Ferre zijn ongemakken wat te verzachten.

  2. Jezes, wat een dag :s Toch onbegrijpelijk dat ze zo’n kleine baby zo lang laten wachten en dan op het einde van de dag jullie nog buitenkijken ook…
    Je zou voor minder mee beginnen huilen en kapot zijn.

    Hopelijk groeit hij er heel snel uit of worden de klachten heel snel toch wat minder.
    We duimen verder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s