De vooruitgang van de achteruitgang

Als je me 4.5 jaar geleden zou hebben verteld dat we een gans weekend bezig zouden zijn over stoelgang maken of juist niet maken, dan zou ik je zot verklaard hebben.

Niet onze stoelgang, maar de stoelgang van ons kleinste lid van de familie. Een tijdje terug is Emma beginnen klagen over pijn aan haar poepje als ze naar de grote wc moest gaan. Het gekke was dat ze daar nooit last van heeft gehad toen ze nog een pampertje droeg, integendeel zelfs. Maar meestal ging dat vanzelf ook weer voorbij…

De laatste tijd bleef ze ervan klagen, en begon het ook erger en erger te worden. Ze weende echt heel hard als ze moest gaan. En ze begon het ook op te houden, met de nodige buikpijn als gevolg. Ook zagen we al een paar keren wat bloed bij haar stoelgang.

Dus trokken we donderdagavond naar de kinderarts. Hij stelde vast dat haar voedingspatroon beter kon, en dat ze daardoor een beetje geconstipeerd was geraakt. Hij heeft voor de zekerheid ook een scan van haar buikje gemaakt, en daaruit bleek ook dat haar hele darm vol zat. Niet echt goed dus. Om het probleem op korte tijd op te lossen moesten we haar dus een lavement geven, en een maand lang een mild laxeermiddeltje. Op lange termijn moet ze beter gaan eten. Meer afwisseling in fruit en ook groenten gaan eten.

We hebben heel wat tips mee gekregen. We zijn ze natuurlijk onmiddelijk gaan toepassen, en ook al veranderd er voor haar redelijk wat. Ze werkt toch verbazingwekkend goed mee.

Vrijdagavond heeft ze dan haar lavement gekregen. En vanaf vrijdagavond zijn we dan ook met het laxeermiddeltje begonnen. Zaterdag is ze dan toch niet kunnen gaan. Waarop ik meteen weer een onbehaaglijk gevoel kreeg, maar vandaag is ze dan toch twee keren pijnloos kunnen gaan. En daarnet zei ik al tegen Walter, hoe straf het is dat uw gemoedstoestand afhangt van het feit of uw kind naar de grote wc is kunnen gaan of niet 😉

 1. Even reageren, Finn had dat vroeger, vooral als baby ook; ze kon soms 2 weken geen stoelgang maken. Later, in het peuterstadium idem, ze moest enorm hard duwen, dagen aan één stuk om vervolgens – sorry voor de omschrijving – een dikke harde bol eruit te drukken. Dat ging natuurlijk gepaard met veel pijn en traantjes.
  We zijn toen bij een osteopaat, dhr Phlix (ondertussen jammer genoeg overleden) in Hasselt geweest en na één behandeling was het voorbij. Geen last meer!
  Drie jaar geleden, ze was toen vier jaar, nog eens last gehad, bij een andere osteopaat terechtgekomen en toen ook na 1 behandeling (en 1 controle) weer opgelost.
  We hebben ook indertijd de voedingsgewoontes veranderd, laxeermiddelen toegediend, lavementjes, … NIets bleek te helpen, maar die twee bezoekjes aan de osteopaat (een goede, geen kwakzalver die over de energie die naar de aarde moet begint) hebben het helemaal veranderd.
  Veel succes alleszins!

 2. Nora had ook veel last van constipatie. Raar genoeg was het bij haar omgekeerd: enkel last toen ze nog niet zindelijk was. Vanaf ze op potje kaka deed, was de constipatie weg. Vermoedelijk omdat ze al zittend gemakkelijker kon duwen en de stoelgang zich niet meer opstapelde…
  Zij had vooral last van (heel!) harde stoelgang, ook gepaard gaande met heel veel pijn: ze werd echt rood, begon te zweten, te kermen en te huilen van de pijn. Hartverscheurend. Waar wij toen op moesten letten: veel water, peperkoek, kiwi, olijfolie. Fruit at ze wel al veel, groenten ook.

  En nu heeft ze meer last van platte dan van harde stoelgang. Vreemd 🙂
  Hopelijk verbetert het snel bij Emma!

 3. Hier ook veel problemen toen ze nog niet zindelijk was (net van die verscheurende taferelen als Tamara beschrijft). Sinds ze op het potje gaat (en 3mnd movicol), gaat het prima… Tot verleden week, ze plots voor het eerst in haar leven diarree had en helemaal van de kaart was. En dus hield madam alles op! Een week later op school een ware tennisbal geproduceert en sindsdien gescheurd…. en dus weer alles ophouden omdat ze bang was. Weer een week later noodgedwongen een lavement moeten zetten en vanaf heden weer 2x per dag forlax.
  Veel beterschap voor Emma

 4. Niet te geloven hoe we daar als ouder toch mee bezig zijn. 🙂
  Vroeger zou ik ook nooit gedacht hebben dat dat zo belangrijk is voor de gezondheid van je kind.
  Gaëlle is nu ongeveer een jaar zindelijk. Had helemaal geen ongelukjes meer van september tot de Kerstvakantie en toen plots weer dagelijks een natte broek. Wat bleek: er zat een hoop stoelgang vast op het einde van haar darm waardoor ze minder blaascontrole had. Nochtans eet zij heel veel fruit. Tja, de oorzaak kan van veel factoren afhangen. Hier ook een tijdje een laxeermiddel gebruikt. (Gelukkig geen lavement hoeven te gaan halen…) Voorlopig is alles nu weer in orde. (hout vasthouden) Hopelijk ook blijvend beterschap bij Emma.

 5. Amai straf, ik ging net een postje over hetzelfde schrijven. Ons meisje is ook nog niet zindelijk en heeft de laatste weken enorm last van constipatie. Als ze dan eindelijk kan gaan zijn het zo’n dikke bollen dat het bijna 2 dagen duurt tegen dat ze ze eruit krijgt. En dan steeds voorafgegaan door hartverscheurende drama’s. Inderdaad met een rood zwetend kopje. Er bestaan van die glycerine supo’s, die werken super goed. Maar omdat ze die nu linkt aan de pijn van de daaropvolgende mega kaka, wordt ze nu al hysterisch, gewoon bij het zien van een supo. Daarom proberen we ons nu te redden met aangepaste voeding, veel fruit, groenten, maar vooral VEEL drinken. Een gouden tip van de crèche verzorgster doet ook wonderen: savonds een klein potje zoute nootjes geven. En wat hier ook fantastisch goed werkt is Activia yoghurt met pruimen. Echt waar!! Ik ben in ieder geval heel blij dat we het met kleine trukjes kunnen oplossen.. Maar we zullen het zeker moeten blijven opvolgen… zeker als ze naar school begint te gaan, want dan verlies je alle controle over hoe vaak ze nu eigenlijk kaka heeft gedaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s